În scrisoare, Thorbjorn Jagland afirmă că a aflat „cu îngrijorare că prelungirea a stării de urgență ar putea fi luată în considerare” în Franța, și a atras atenția asupra „riscurilor care ar putea rezulta din prerogativele oferite Executivului” în timpul stării de urgență.
„Mă refer, printre altele, la condițiile în care pot fi efectuate perchezițiile administrative sau în care poate fi impusă măsura de arest la domiciliu”, a mai menționat Thorbjorn Jagland în scrisoarea sa. Acesta și-a exprimat speranța că „proiectele de reforme constituționale și ale Codului Penal vor continua să ofere garanțiile necesare în ceea ce privește respectarea libertăților fundamentale”.
„Mă refer în special la dispoziția privind utilizarea armelor de foc de către forțele de ordine și la restricțiile privind libertatea de a pleca și de a veni”, a mai precizat Jagland.
„Consiliul Europei este pregătit să își ofere sprijinul, dacă dumneavoastră îl considerați util, pentru ca reformele pe care le-ați anunțat să respecte normele europene privind drepturile omului”, a mai spus secretarul general al Consiliului Europei.
Premierul Manuel Valls a declarat, vineri, că starea de urgență de pe teritoriul Franței va fi prelungită „atât cât va fi necesar”. „Atât timp cât amenințarea este prezentă, trebuie să ne folosim de toate mijloacele”, a declarat el pentru BBC, la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Valls precizat că starea de urgență ar trebui să rămână în vigoare până când țara sa „va reuși să scape de Daesh (n.r. denumirea în limba arabă a organizației Stat Islamic).